Pugeot introducerade dessutom den helelektriska e-Rifter

Peugeot Rifter är utvecklad till 1 modulär plattform i form av antal effektnivåer EMP2 (Efficient Modular Platform) såväl som råda över det finns en 100% elektrisk motor i form av det finns en maximal effekt på 100 kW såväl som ett den yttersta vridmoment på 260 Nm i form av snabb respons som kan vara tillgänglig ifrån såväl som i form av ändring av läge, och använder inte en vibrationer, och använder inte en buller, inga växlar, inga obehagligt lukter och givetvis inga koldioxidutsläpp.

Som drivs med elenergi drivlinan (elmotor, växelriktare såväl som laddare) liknar den nya PEUGEOT e-RIFTER. För att inom denna modell råda över växellådsreduceraren justerats med tanke på att träffas godstransportkraven titta på kommersiella bilar.
Köregenskaper (inom POWER-läge) listas under (datahomologering händer):

  • toppfart är 130 km / h
  • acceleration ifrån 0 ta sig an 100 km / h uppnås på 11,2 sekunder
  • acceleration ifrån 80 ta sig an 120 km / h uppnås på 8,9 sekunder.

Två variationer (Sedvanlig såväl som Long) finns i form av ett litiumjonbatteri (18 moduler) i form av det finns en förmåga på 50 kWh för att tillåter det finns en uppnå på citerar ta sig an 280 km vi litar på att på variant, körstil såväl som inom enlighet i form av WLTP (Worldwide Harmonized) Testförfaranden titta på lätta bilar) typgodkännande.
Den termiska regleringen resten av batteriet är kopplad ta sig an hyttvärmesystemet såväl som tillåter ganska mycket snabb batteriladdning, optimerat uppnå såväl som lång sikt .
Att markera finns två former av inbyggda laddare inom fordonet för att uppfyller hela kundbehov såväl som matcher hela deras laddningssystem. Dessa är 7,4 kW enfasladdare för att sedvanlig såväl som 11 kW trefasladdare för att extrautrustning.
Laddningshålet är placerat på fordonets bakre vänstra skärm såväl som tillåter laddning på ett antal betyder: genom ett standarduttag, ett stärka uttag eller det finns en Wall Box-enhet såväl som ta sig an såväl som i form av genom det finns en snabbladdare.
Stilen tenderar att ladda ett 50 kWh batteri är flexibelt såväl som anpassar sig ta sig an vardagliga villkor. Att markera finns ett antal laddningsalternativ: hemma, på jobbet eller till 1 offentlig laddstation.
Batteriet laddas sin helhelt på 31 timmar genom standarduttaget (8 A).
Batteriet laddas sin helhelt på 15 timmar genom ett stärka uttag (16 A).
Wall Box (7,4 kW) tillåta full laddning på 7,5 timmar genom det finns en enfas integrerad laddare (7,4 kW).
Wall Box (11 kW) tillåter full laddning på 5 timmar genom det finns en trefas integrerad laddare (11 kW).
Genom snabbladdare: den termiska regleringen resten av batteriet tillåta nytta resten av det finns en 100 kW laddare såväl som batteriet är redo att laddas ta sig an 80% på halvtimme.
Den nya PEUGEOT e-RIFTER erbjuder passagerarna överlägsen termisk tröst grund av:

  • termiska motstånd i form av överdriven effekt (2 x 5 kW),
  • uppvärmda säten (vi litar på att på variant),
  • förprogrammera temperaturen genom pekskärmen (vi litar på att på variant) eller på distans genom MyPeugeot®-applikationen på smarttelefonen. Tillsammans med tenderar att bidra ta sig an tröst optimerar denna fungera räckvidden hela genom tenderar att att reagera liz e batteriets optimala driftstemperatur förr när som helst fordonet är anslutet ta sig an det finns en strömkälla.

PEUGEOT i-Cockpit® råda över berikats i form av nya tekniska utvecklingsidealer, så att iaktta erbjuda för tillfället är två nya instrumentpaneler för att det är motivkraften råda över all av data för att krävs med tanke på imponerande ett helelektriskt bilar.
Kommer du att kunna utnämna det finns en sin helhelt digital instrumentpanel (verkar titta på första gången inom minivansegmentet) i form av det finns en högupplöst 10-tums digital display. Datadisplayens grafiska design råda över moderniserats sin helhelt inom linje i form av de som mest uppdaterade tekniska framstegen ifrån PEUGEOT såväl som är redo att anpassas såväl som anpassas sin helhelt.
Instrumentpanelen råda över ett antal visningslägen för att är redo att väljas i form av räddning av hjulen på ratten, för att det är motivkraften är redo att designa sin PEUGEOT i-Cockpit® som svar på sina personlig behov. Motivkraften är redo att ta sig an instans utnämna att peka ou t informationen titta på navigering, energiförbrukning eller körassistanssystem.
TCO (totala ägandekostnader eller ägandekostnader)
I det långa loppet är målet tenderar att garantera det priset på ägande är likadan titta på bilar utrustad i form av förbränningsmotorer såväl som titta på bilar i form av elmotorer, tillsammans med hela pris själva leasingkostnaderna.
Priset på att skaffa sig ett elfordon är ökad å andra sidan hela element bör ha i åtanke: -högt långsiktigt värde omkring återförsäljning tillgänglig på marknaden titta på begagnade bilar, -taliga affärsmässig incitament (miljöbonusar, premier, registreringskostnader, företagsstöd , tillförsäkran såväl som skattelättnader), – minska underhållskostnader (cirka 50% minska genom loppet av det finns en period resten av 48 månader), minska energikostnad (citerar ta sig an 70% minska jämfört i form av det finns en förbränningsmotor).
Den nya Peugeot e-Rifter närma sig tenderar att säljas inom Bosnien såväl som Hercegovina ifrån oktober 2021 såväl som närma sig tenderar att produceras inom Vigo, Spanien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 − 2 =