Peugeot e-Medarbetare är den mest uppdaterade generationens den automatiska

Efter e-Expert-fordonet (utropat International Van 2021) såväl som e-Boxer introducerade Peugeot dessutom den nya e-Medarbetare som drivs med elenergi modellen.

Grund av den viktigaste kommersiella framgången för att den även har uppnått inom generationer och så de massor av utmärkelser den även har vunnit, tillsammans med titeln International Van of the Year 2019, även har PEUGEOT PARTNER producerats inom 2 000 000 exemplar av den anledningen som lanseringen 1996 såväl som köpte inom större än 100 av länder som.
PEUGEOT PARTNER även har varit den modern modellen inuti segmentet F1 (skåpbilar) på den ecu marknaden av den anledningen som lanseringen 2018 såväl som finns är faktiskt dessutom tillgänglig i form av det finns en sin helhelt elektrisk motor.
Den nya PEUGEOT e-PARTNER erbjuda:
– uppnå nämner ytterligare 275 km i överensstämmelse med WLTP-cykeln (homologering händer)
– 2 längder (normal såväl som långvarig)
– 2 variationer: skåpbilar (nämner ytterligare 3 område) såväl som bilar i form av utökad hytt (nämner ytterligare 5 område)
– tenderar att bogsera nämner ytterligare 750 kg
– lastkapacitet nämner ytterligare 800 kg
– lastvolym nämner ytterligare 4,4 m³, identisk i form av förbränningsmotorversionen.
I hela, att iaktta ecu affären för skåpbilar (F1), under vilket 613 000 bilar har varit representerade 2019, är Peugeot Medarbetare den modern modellen. Såväl som även har dess marknadsandel höjt stadigt av den anledningen som den släpptes 2018.
Ta hänsyn det praktiskt taget 80% resten av kommersiella fordonsförare fungerar lägre än 200 km inom gemensam per , har varit som drivs med elenergi versionen resten av Medarbetare ett logiskt steg.
Ett och extra incitament har varit sanningen det tillgången ytterligare stadskärnor har fått alltmer begränsad, såväl som säkert metropol tillåta bara ytterligare sin helhelt som drivs med elenergi bilar.
Peugeot e-Medarbetare är utvecklad till minst en modulär plattform i form av antal effektnivåer EMP2 (Efficient Modular Platform) såväl som även har det finns en 100% elektrisk motor i form av det finns en maximal effekt på 100 kW såväl som ett den yttersta vridmoment på 260 Nm i form av snabb respons som kan vara tillgänglig med ursprung i hemmahörande i andra resten av ändring av läge, utan ut en vibrationer, inget ljud, inga växlingar, inga obehagligt lukter och givetvis inga koldioxidutsläpp.
Som drivs med elenergi drivlinan (elmotor, växelriktare såväl som laddare) liknar den nya Peugeot e-Expert. För att inom denna modell även har växellådsreduceraren justerats med avsikt att att tillfredsställa godstransportkraven se fram emot kommersiella bilar.
Köregenskaperna (inom POWER-läge) se fram emot e-Medarbetare försöker ut så denna sort:
– topphastighet är 130 km / h
– Acceleration med ursprung i hemmahörande i 0 ytterligare 100 km / h uppnås på 11,2 sekunder
– Acceleration med ursprung i hemmahörande i 80 ytterligare 120 km / h uppnås på 8,9 sekunder.
Två variationer (Vanligt såväl som Long) finns i form av ett litiumjonbatteri (18 moduler) i form av det finns en förmåga på 50 kWh för att tillåter det finns en uppnå på nämner ytterligare 275 km vi litar på att på utgåva, körstil såväl som inom enlighet i form av WLTP-godkännandeproceduren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

14 − 13 =