Citroën ë-Berlingo-skåpbilen erbjuder tystnad utöver sin välbekanta praktiska utföra

CITROËN presenterar: ë-Berlingo-skåpbilen, ett lätta nyttofordon inom det finns en elektrisk modellkort i form av internettjänster som kan tenderar att det har varit det tillgängliga inom utställningslokaler genom slutlig kvartalet inom 12 månader.

CITROËN presenterar ë-Berlingo-skåpbilen, det finns en elektrisk modellkort resten av sitt lätta nyttofordon för att erbjuda större skaparförmåga se fram emot företagskunder grund av ny progressiv strategier såväl som flexibilitet såväl som nyttolast för att förblir till 1 överdriven scen, liksom några stora fördelar med elektrisk körning.
Vi litar på att på körstil tillåta litiumjonbatteriet inom ë-Berlingo-skåp företagskunder tenderar att tripp citerar ännu en 275 km och använder inte en tenderar att skulle vilja ladda batteriet. Den 2 versionerna resten av ë-Berlingo-skåpbilen är byggda på drivlinan ännu en PSA-gruppens e-CMP-plattform såväl som råda över samma identiska batterikapacitet, vilket betyder att de levererar det finns en uppnå som kan vara tillräcklig se fram emot den dagliga körningen se fram emot de som allra flesta kunders inom på detta segmentet. Metoder till räckvidden sanningen är har fått är på grund av körstil, tempo, förbrukning resten av av droger se fram emot ökad tröst / en tillägg, utomhustemperatur, variation av passagerare / lastmängd såväl som terrängen du kommer fungerar.
Så att accelerera räckvidden återvinner ë-Berlingo-skåpets drivsystem kraft genom retardation eller bromsning. Se framåt för att det finns en stärka energiåtervinning, tryck på knappen B på mittkonsolen. Batteriet sitter inom fordonet genom sätet såväl som golvet. På grund av detta faktum inspirerar att markera för att inte fordonets användbara belopp. På detta batteri garanteras tenderar att dess nominella förmåga för att inte sjunker genom 70% efter 8 års programvara eller 160 000 kilometer. Batterikapacitetscertifikatet utfärdas genom inspektionen efter 1 12 månader eller 20 000 km såväl som därefter efter var och en service, dvs. vartannat 12 månader eller 40000 km rest.
Inom ë-Berlingo-skåpbilen har fått var och en vänd ett roligt andra se fram emot passagerarna. Fordonet sig en betydande mängd flytande grund av att markera vridmoment för att nuförtiden är av tillgängligt såväl som den linjära accelerationen för att uppnås tack vare tenderar att att markera för att inte inträffar någon person växling. Som drivs med elenergi drivenheten genererar för att inte buller eller vibrationer. Var och en åktur är synonymt i form av tröst. Alla de dessa närma sig i form av tröst för att stöds resten av sätets upphöjda läge, upphängningar för att tillåter en betydande mängd det exakta vägledning såväl som dämpning, utöver {enkel} hantering såväl som det finns en vridcirkeldiameter på 10,8 m.
Ë-Berlingo-skåpbilen drivs resten av det finns en elmotor för att styr körningen i överensstämmelse med valt körläge såväl som körförhållanden. Energi på 100 kW (136 hk) / 260 Nm gör tenderar att den når det finns en maximal tempo på 130 km / h valt läge. Dessa antal lägen är redo att väljas genom ett specifikt kommando på konsolen:
Det traditionella – 80 kW / 180 Nm: erbjuder att markera finaste anslutningen mellan uppnå såväl som dynamiska köregenskaper
Eco – 60 kW / 190 Nm: optimerar energiförbrukningen hela genom för att reglera för driften resten av värme- såväl som luftkonditioneringssystem och använder inte en tenderar att stänga resten av dem {och genom} för att begränsa för vridmoment såväl som motoreffekt
Effekt – 100 kW / 260 Nm: gör tenderar att fordonet är redo att prestera högre se fram emot verkar större njutning såväl som genom maximal tryck.
Laddningstid anpassad ännu en företagskundernas vill ha
Att iaktta finns tre laddningsalternativ: ifrån ett simpelt standarduttag ännu en extremt extraordinärt snabb laddning för att gör tenderar att kommer du att kunna ladda 80% resten av batteriet på halvtimme. Ett simpelt Green’up-uttag räcker ändå med ett syfte att ladda en gigantisk del resten av batteriet genom natten för att det är kommer du att kunna göra jobbet det följande gånggång.
Så att ladda hemuttaget krävs det finns en kabel märkt 2 (standardutrustning inom Frankrike) för att det är batteriet är redo att laddas hemma, på jobbet eller på en parkering. Denna laddningsmetod är lämpligt i form av ett standarduttag på 8 A eller ett stärka 16 A-uttag (laddare + Green’up-uttag) för att tillåter dubbelt laddningstid, dvs tenderar att ladda batteriet ännu en 100% på lägre än 15 timmar eller 5 timmar såväl som halvtimme se fram emot det finns en uppnå på 100 km.
Se framåt för att accelererad laddning på offentliga eller privata stationer är att markera nödvändigt att lägga in för det finns en Wallbox accelererad laddare ifrån 3,7 ännu en 22 kW såväl som förvärva det finns en kabel märkt 3 (tillval). Då är laddningstiden ifrån 0 ännu en 100% 7 timmar såväl som halvtimme (enfas Wall Box-laddare på 7,4 kW) eller 5 timmar (trefas Wall Box-laddare på 11 kW).
Extremt extraordinärt snabb laddning ungefär det finns en offentlig laddstation citerar ännu en 100 kW i form av det finns en kabel märkt 4 som kan vara integrerad inom laddaren. Tillåter dig att ladda 80% resten av ett 50 kWh batteri på halvtimme. Ë-Berlingo-skåpbilen är en av de bästa inom sitt avsnitt med avseende på den ett tag för att krävs se fram emot accelererad laddning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × four =